Mennnaa
 
HomePortalCalendarFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Kuriozitete

Go down 
AuthorMessage
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:24 pm

Mbiemrat më të përdorur në:
SHBA - Smith
Angli - Smith
Francë - Martin
Kinë - Li
Gjermani - Miler
Rusia - Ivanov
Itali - Rosi
Turqi - Jilmaz
Japoni - Sato
Suedi - Xhonason
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:18 pm

Historia e mbiemrave
Zhvillimi i mbiemrave ka ecur në shek XII-XX. Në rreth 5-6 shekuj histori, procesi i vënies së mbiemrave ka ecur nga lart poshtë. Kështu, fillimisht janë pajisur me mbiemra shtresat e larta, më pas shtresat e hierarkisë fetare, ndërsa më vonë ka zbritur deri në shtresat e ulëta. Qëllimi fillestar i mbiemrave ka qenë për të dalluar njerëzit nga njëri-tjetri. Mbiemrat janë stabilizuar në shek XX në Shqipëri. Deri më 1912-n, shumica e popullsisë në Shqipëri nuk kishte mbiemra. Pas këtij viti filluan të kryheshin regjistrimet e para të popullat
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:17 pm

Fjalori i mbiemrave është një studim që ka nisur rreth 7 vjet më parë. Bidollari saktësoi për “Albania”-n se për kryerjen e këtij studimi është shfrytëzuar regjistrimi i popullsisë i vitit 1945. Gjithashtu, studimi është ballafaquar edhe me regjistrime të popullsisë në vitet në vazhdim, si edhe me listat e zgjedhjeve në vitet 2003-2005. Bidollari saktësoi se qëllimi i fjalorit është të zbulojë vatrën ku ka lindur patronima. “Për fjalorin po punohet për disa plotësime qoftë të numrit, qoftë të përmbajtjes apo shpjegimit të mbiemrave. Pjesa më e vështirë është historia e tyre. Më mirë për historinë e mbiemrave dinë vetëm ata që i mbajnë këto mbiemra
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:17 pm

Klasifikimet
Në prononcimin e tij për gazetën “Albania”, profesori i patronomisë, Bidollari, pohoi se mbiemrat klasifikohen në katër kategori të mëdha. “Në kategorinë e parë përfshihen mbiemrat që tregojnë vijimësinë e birërisë. Në këtë kategori futen ata mbiemra që rrjedhin nga emrat e të parëve”, - pohoi Bidollari. Sipas tij, këto mund të jenë në formën e plotë të emrit si Sinani, Andoni, Abazi, por edhe në trajtat e tyre të shkurtuara si, Kola, Hysi apo Leka. Në kategorinë e dytë përfshihen mbiemrat që tregojnë origjinë ose prejardhje, si Dibra, Frashëri, Bushati, të cilët janë ndër më të përhapurit. “Kushti numër një i vendosjes së mbiemrave të këtij lloji ishte që familja që merrte këtë mbiemër të kishte lëvizur nga vendbanimi i mëparshëm. Gjithashtu, kur prijësit e familjeve të zhvendosura nuk arrinin të gjenin një paraardhës të denjë për të mbajtur si mbiemër, atëherë ata përdornin emrat e fshatrave ose të qyteteve nga vinin”, - pohoi prof. Bidollari. Një tjetër kategori janë mbiemrat që tregojnë zanate dhe profesione apo tituj si, Argjendari, Furrxhiu, Kadiu, Pasha, Aga, etj. Sipas Bidollarit, një pjesë e mirë e kësaj kategorie janë në gjuhën turke, pasi periudha e vënies së mbiemrave ka përkuar në kohë me pushtimin turk. Ndërsa kategoria e katërt në klasifikimin e mbiemrave përfshin mbiemrat që janë formuar në formën e nofkave dhe llagapeve si Sakati, Qorri, Shurdhi etj. Duke iu vënë fillimisht disa personave në formën e epiteteve, me kalimin e kohës ato janë konsoliduar në mbiemra. Këto epitete kanë qenë të formave të ndryshme, me ngjyresa pozitive dhe negative, - sqaroi Bidollari-por me kalimin e kohës ngjyresa e tyre ka humbur.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:16 pm

Historia, mënyra e formimit apo numri i përdorimit të mbiemrit që mban secili prej nesh, nuk do të përbëjë më një mister. Me një total prej rreth 25000 mbiemrash në të gjithë territorin shqiptar, profesori i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë, Çlirim Bidollari, ka radhitur në një fjalor, që pritet të përfundojë së shpejti, të gjithë mbiemrat shqiptarë, nga më i “famshmi” deri te më pak i përdoruri. Gazeta “Albania” publikon sot listën me 100 mbiemrat më të përdorur në Shqipëri. Mbiemri Hoxha është kryesuesi i kësaj liste. Sipas prof. Bidollarit, kjo nuk është aspak e rastësishme. Ky mbiemër ka ardhur si një titull nga hierarkia fetare. Përhapja në masë e myslimanizmit pas pushtimit turk ka bërë që ky mbiemër të jetë mjaft i përhapur në të gjitha anët e vendit. Ndërkohë që nuk mbeten mbrapa edhe ofiqe të hierarkisë fetare që nuk i përkasin fesë myslimane. Kështu, në radhë të dytë dhe të tretë renditen mbiemrat Shehu dhe Prifti, përkatësisht tituj të fesë bektashiane dhe asaj ortodokse. Më pas kjo listë vijon me mbiemra të ardhur nga emra njerëzish apo nga emrat e vendbanimeve të të parëve të atij “oxhaku”.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:16 pm

LONDER - Ndër shekuj, mjekra gjithmonë është konsideruar simbol i “burrësisë”. Edhe në ditët e sotme intelektualë të mëdhenj vazhdojnë ta mbajnë atë. Këto ditë në Muzeumin e historisë natyrore në Londë për herë të parë është ekspozuar një nga mjekrat më të famshme në histori, ajo e Charles Darëin, babait të teorisë së evolucionit i cili u nda nga jeta në 1882.
Duke marrë shkas nga kjo ekspozitë, e përditshmja angleze “The Times” bën dhe klasifikimin e 10 mjekrave më të famshme në histori.
Në vend të parë është mjekra e famshme e Karl Marks. Babai i shkencës së komunizmit dhe i luftës së klasave në kohën e tij ishte i famshëm si për teorinë e tij ekonomike ashtu dhe për mjekrën e tij të vecantë. Me kalimin e shekujve, sic shkruan dhe e përditshmja angleze “lavdia e mjekrës së tij nuk është zvogëluar kurrë”. Në vend të dytë është mjekra e gjatë e hipnotizuesit rus Grigori Rasputen, i cili, sic trengon legjenda, me fjalët dhe aktivitetin e tij magjik arriti të joshte familjen e car Nikolës së II në Rusi. Para vrasjes së tij e cila ndodhi, pak vite para revolucionit rus, Rasputin ishte i famshëm për mjekrën e tij të gjatë, dhe mbi të gjitha për “orkesin e tij seksual”.
Më pas në renditje vjen aktoriu i njohur anglez Brajan Blesed i njohur nga publiku britanik për qëndrimin e tij, zërin prekës dhe mjekrën e vecantë.
E vetmja figurë fetare që shfaqet në klasifikim është ajo e Jezu Krishtit, i cili renditet i katërti në këtë klasifikim. Sipas “The Times” profeti, djali i zotit kujtohet më shumë për mrekullitë e tij sesa për aspektin fizik, por mjekra e tij do të jetë gjithmonë një ikonë në imagjinatën e njerëzimit. Më pas vijnë mjekrat e shkrimtarit Charles Dickems, (sipas “The Times” mjekra e tij ishte aq e famshme sa kur ecte në rrugë mes njerëzve ai mund të dallohej mjaft mirë nga larg). Më pas është ajo e Vladimir Lenin, ( një ndër mjekrat më të kuruara në histori ) si dhe ajo e Charles Darëin. Klasifikimin top 10 të mjekrave e mbyll mjekra e Abraham Linkoln ish- president i SHBA-së, ajo e Fidel Kastros, ish-presidenti kubanez, dhe e dy kitaristëve të grupit teksan ZZ Top, Billy Gibbons dhe Dusty Hill.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:16 pm

Afërsisht çdo fëmijë është i infektuar nga RSV në moshën foshnjore, kryesisht ata të moshës 3-6 muaj. Virusi shpesh kthehet në komplikacion serioz për shëndetin e fëmijës, shtoi ai.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:15 pm

Çfarë kemi mundur ne të shohin në kohën e lindjes. Që fëmijët që lindin në dimër janë jashtëzakonisht të riskuar nga infeksionet virale dhe për pasojë edhe nga azma”, tha Dr. Hartert.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:14 pm

Për të arritur në këtë përfundim mjekët-studiues analizuan 95 000 të porsalindur dhe nënat e tyre. Rezultoi se bebet e përfshira në studim kishin kaluar bronshit ose infeksion të gjatë në rrugët e frymëmarrjes. Gjithashtu secili prej tyre ishte prekur të paktën një herë nga gripi.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:14 pm

Këtë e kanë treguar kërkuesit amerikan. Të gjithë bebet janë të ekspozuar dhe të rrezikuar, me propabilitet të lartë për t’u prekur”, tha Dr. Tina Hartert, drejtoreshë e Qendrës për Kërkimet e Azmës, në Universitetin e Vanderbilt. Sipas saj, në përgjithësi inftantët janë të ndjeshëm ndaj simpotmave të azmës, por në muaj e dimrit ky rrezik shtohet pasi ndikojnë shumë infeksionet virale që janë më të shpeshta në këtë stinë
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Para   Thu Dec 04, 2008 11:14 pm

Një çift amerikan eshte duke paditur korporatën McDonald's për 2 milionë dollarë pasi fotografitë lakuriqe të gruas, të cilat ishin në celularin e burrit të saj, përfunduan në internet.
Phillip Sherman thotë se rastësisht e ka lënë telefonin e tij, së bashku me fotografitë, në një McDonald's dhe fotot ne cel kane bere xhiron ne internet.Cifti ka paditur sherbimin e McDonald's, stafi I te cilit deri më tani ka refuzuar të komentojë rastin
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:13 pm

Një çift amerikan eshte duke paditur korporatën McDonald's për 2 milionë dollarë pasi fotografitë lakuriqe të gruas, të cilat ishin në celularin e burrit të saj, përfunduan në internet.
Phillip Sherman thotë se rastësisht e ka lënë telefonin e tij, së bashku me fotografitë, në një McDonald's dhe fotot ne cel kane bere xhiron ne internet.Cifti ka paditur sherbimin e McDonald's, stafi I te cilit deri më tani ka refuzuar të komentojë rastin
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:12 pm

Një çift amerikan eshte duke paditur korporatën McDonald's për 2 milionë dollarë pasi fotografitë lakuriqe të gruas, të cilat ishin në celularin e burrit të saj, përfunduan në internet.
Phillip Sherman thotë se rastësisht e ka lënë telefonin e tij, së bashku me fotografitë, në një McDonald's dhe fotot ne cel kane bere xhiron ne internet.Cifti ka paditur sherbimin e McDonald's, stafi I te cilit deri më tani ka refuzuar të komentojë rastin
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:12 pm

Gjatë një viti në Botë ndodhin 100.000 dridhje të tokës ose çdo pesë minuta.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:12 pm

Në Siberi gjatë dimrit arrin temperatura deri –60ºc, ndërsa gjatë verës nuk perëndon dielli. Siberianët përgatiten gjatë tërë verës dhe kështu në dimmer vetem pushojnë dhe përkujdesen që ta kenë vendin sa më të nxehtë në mënyrë që fëmijët e tyre të mbijetojnë në këta dimra katastrofal.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:11 pm

Little Boy” (Djaloshi I Vogël) është emri I bombës që u hodh në Hiroshimë.
Bomba ishte e gjatë 3.04 m dhe e rëndë 4.080 kg. Fuqia e saj shpërdhyese ishte e barabartë me 20.000 ton trinitrotoluene (TNT)
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:11 pm

Zjarri u zbulua 70 mije vjet më parë duke I fërkuar drunjtë. Pastaj nisën ta piqnin mishin, që ndihmoi në zhvillimin e trupit. Në këtë mënyrë njeriu primitiv ndryshoi, duke iu afruar njeriut të sotëm. Pas kësaj njerëzit primitiv u forcuan për të bërë vegla pune me të cilat punonin. Dhe kështu erdhën deri te zhvillimi më I mirë I jetës së tyre.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:10 pm

Një milioner në rrënim mbijeton duke shkruar reklama në trup
Che Hongwei, 37 vjeç nga Dunhua ( Kinë) ishte një një njeri shumë i pasur dhe jetontë pa asnjë preokupim. E vetmja ide që kishte ishte të fitonte nëpër kazino dhe në 2 vjet humbi tërë pasurinë që kishte duke luajtur . I larguar nga familja e tij për këtë ves që kishte dhe i detyruar të bëntë një jetë prej të varfëri arriti të shpikë një mënyrë për të mbijetuar. E gjeti këtë mënyrë në trupin e tij , por nuk po flasim për prostitucion mashkullor.
U kthye në njeriu reklamë, në sensing që prej 2 vjetësh shet pjesë të trupit të tij ofruesit më të mirë , klientet e tij janë janë kompani nga e tërë Kina , kundrejt një pagese shumë të mirë mund të shkruajnë reklama publiciteti dhe promocione të ndryshme në lëkurën e ish milionerit.
“ Nga fitimet e mia mbaj për vete minimumin , sa për të ngrënë dhe për të blerë rroba. Të gjithë pjesën tjetër e jap në favor të mësuesve që punojnë në zonat më të varfëra të Kinës. Ata meritojnë gjithë mbështëtjen time.”- ka thënë Che Hongwei.
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:10 pm

Ne Mjedisin e hapur kur nuk fryjn ererat,zeri i njeriut mund te degjohet 200metra larg
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:10 pm

Nervi optik i Syrit perbehet prej 500 mij fijesh te cilat nese renditen njera pas tjteres do te arrin gjatsin 60 Km
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:09 pm

Per 75 vjet jet njeriu kalonme teper se 30 ton ushqim dhe 50.000 litra lengje naper zorr
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Re: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:09 pm

Pija Freskuse qe shitet me se shumti n bot eshte coca cola,Mbreda dites konsumohen me shum se 250miloin shishe
Back to top Go down
View user profile
Gxximm'1
V.I.P
V.I.P
avatar

Posts : 299
Join date : 2008-12-04

PostSubject: Kuriozitete   Thu Dec 04, 2008 11:08 pm

1 Sikur uji i deteve te kthehej ne kripe
Sikur nga te gjithe ujerat e deteve dhe oqeaneve te nxirrej kripa,me te do te mbulohej gjithe siperfaqja e tokes sone me nje shtrese prej rreth 130 metrash.
--------------------------------------------------------------------------------
2 Prejardhja e emrit "tenis"
Fjala tenis eshte shkruar ne anglisht dhe anglezet e kane marre nga frengjishtja.Kur fillonte loja dhe njeri gjuante me rrakete para se topi te hidhej i thoshte kundershtarit:"tenez" qe do te thote:"mbaje".Anglezet i dhane fjales formen qe ka sot.
--------------------------------------------------------------------------------
3 Lotet e krokodilit
Prej kohesh njerezit kishin vene re se krokodilet,pasi hanin gjahun e kapur ne ujin e detit fillonin e lotonin.Kjo dukuri te linte pershtypjen se kjo kafshe qante prene e ngrene.Prandaj dhe lindi shprehja "lotet e krokodilit" qe personifikon hipokrizine e njerezve te ligj. E verteta eshte se krokodilit nuk i vjen keq per kafshen e ngrene,por eshte gjendra e kripes ajo qe prodhon lotet. Dhe pikerisht pasi krokodili ka kollofitur kafshen se bashku me ujin e kripur,fillon veprimin e saj gjendra e kripes qe ndalon sasine e tepert te kripes,e cila del jashte ne formen e pikave te loteve.
--------------------------------------------------------------------------------
4 Popullsia e botes deri sot
Mendohet se qe nga krijimi i shoqerise njerezore ne bote kane jetuar mbi 80 miliard njerez.
--------------------------------------------------------------------------------
5 Pse Deti i Zi quhet keshtu?
Perqindja e vogel e kripezimit prej 1.9 perqind i jep Detit te Zi nje ngjyre te erret karakteristike.

6 Gjuhet e botes
Ne shoqerine e sotme njerezore fliten 2796 gjuhe te ndryshme.Ato ndahen ne 11 grupe kryesore dhe 50 grupe "gjuhesh te vogla".Njerezit qe flasin keto gjuhe perdorin rreth 8000 dialekte.
--------------------------------------------------------------------------------
7 Kanguru
Kur u duken per here te pare ne Australi,europianet vune re nje kafshe te cuditshme:ajo ecte me kembet e prapsme ndersa ne bark kishte nje si qese nga nxirrnin koken te vegjlit.-C'eshte kjo?- i pyesnin ata indigjentet.
-Kan-gu-ru - pergjigjeshin ata.Qe nga ajo kohe kafsha e cuditshme u quajt kanguru.Kur me vone studjuan gjuhen vendase,evropianet mesuan se "kanguru" do te "nuk kuptoj".
--------------------------------------------------------------------------------
8 "Insekti i zbutur"
Bleta eshte i vetmi insekt i zbutur nga njeriu.
--------------------------------------------------------------------------------
9 Elefanti frikacak
Elefantet i tremben lepujve dhe qenve qofshin keta edhe te vegjel.
--------------------------------------------------------------------------------
10 Sa kushton 1 kg mjalte?
Per te prodhuar nje kilogram mjalte,nje blete i duhet te thithe nektarin e 12 milion luleve dhe per kete te pershkoje nje rruge me gjatesi rreth 300.000 kilometra.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Kuriozitete   

Back to top Go down
 
Kuriozitete
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Meennz :: Tema te Ndryshme :: Kuriozitete-
Jump to: